Wednesday, December 21, 2011

WRITE LESS IN WEDNESDAY!!!!

Assalammualaikum,

Less words in Wednesday....
so,
See below...

Women have 3 personality???Yes or wrong??
Who cares!!! just wanna share @_@


Sunday, December 18, 2011

Holla Turkey............

Assalammualaikum...
Good Morning readers..
Hye my deary!!!!


Dah bersawang rupanya blog ayu nie...Lupa nk kemas dan cantekkan kamu sejak sebulan lepas kan..
Sorry lah syg, ayu busy sket sbb keje boss bagi berlungguk-lungguk..
Almaklumlah, less than 3 days nak terbang ke TURKI...
Seriously mak tak sabar kot nak g.....


Dah la sume fully sponsored by Mr.Boss, I likess sgt2..
Makan, Hotel, Transport sume ditaja...hanya bawa duit tuk shopping jer okay, Hotel sume 5*....
Memang terbaek la kan...Ayu dah ada tentatif ditangan + list hotel yang akan diduduki selama 2 minggu disana......Tak sabar you olsssssss...........
Nak g sendiri mmg x mampu la kan dengan baru bekerja tidak sampai 2 tahun..
Alhamdullilah, rezeki Allah tue datang tanpa kita duga...


Tetibe nak update pasal Turki sebab bangun pagi jer terus teringat nk kemas beg...
Giler awal nk kemas kan....
Sbb teruja punya pasal, ada aku kesah..beg aku kottttttt!!!!!


Nak story sket p'jalanan ke sana...update penuh NEXT YEAR tau, sbb balik Malaysia pon lepas 31st Dec
Ayu bertolak khamis nie, 10.10am waktu Malaysia...
Then flight ke Doha around 8hours.....Transit kat Doha dulu..
Then catchup flight to Istanbul....another 4hours..
Bila tgk jer duration nie, confirm letih pinggang aku duduk nanti...Tp x apa, sbb naik AIR BUS - QATAR Airways semuanya mudah...lalalala, makan pon ada dlm flight.....hehehehe


Turki (Sempadan Greece/Russia/Timur Tengah)


Ayu akan berada di Turkey for 10days 8 nights...Lama giler siot
Skang tgh Winter season, For sure la sejuk kan...Suhu lak around 2c-10c...Mau beku aku nanti...
Tp nak merasa tempat orang semua okay~~~~
As we all know Turki nie negara dia lebih membangun dari Malaysia...


Apa agaknya rasa naik hot air balloon time winter???? 

Dalam banyak2 program tue ayu TERUJA giler nk naik HOT AIR BALLOON on the 3rd day at CAPPADOCIA...Then ke ke KAYMALK OPEN AIR MUSEUM...
So much place to go...
Paling tak tahan siap ada BELLY Dancing Performance tue disediakan tuk our trip....
Hahaha, I bet all my guys colleague waiting for this....


It's will be a public show during dinner on the 4th Day...But klu PRIVATE show tak tahu la mcm mn agaknya kansss...

Setiap hari melawat tempat berlainan...I hope the tour guide will be the man, so more interesting sbb hidung mancung....hahahahaha...Gatal sial
Semua tempat dalam list nie yg agent nie bagi semua menarik, tapi bila tgk ada jer g ke ST.SOFIA MUSEUM, terlonjak seronok giler...


ST.SOFIA MUSEUM 


Bangunan ini sering dianggap sebagai bangunan yang teragung dan tercantik di dunia..
sapa2 yang tahu pasal sejarah sure sgt teruja nk g tempat nie...
Actually St.Sofia Museum nie merupakan sebuah Gereja pada zaman Maharaja Byzantine then pada  zaman Turki Uthmaniyyah ianya ditukar kepada Masjid...
Kita boleh lihat sejarah peredaraan dimana Islam mula diterima...St.Sofia nie pernah jd Masjid Utama kat Istanbul lebih dr 500tahun.....Ya Allah, hebatnya ISLAM itu...
*dh macam ahli sejarah lak aku kansss....hehehe, sharing is caring =)




Sorry la korang, entry kali nie panjang sgt..
Teruja sgt nk g Turkey,
Tp entry aku balik turki next year lg panjang okay....hehehe




p/s: Happy reading...


Regards,
Ur hottest writer...wekkkk (perasan smp nk muntah)

Friday, November 25, 2011

E-Day ~~ Hafiez & Ayu

Assalammualaikum..

It's Friday...and we are moving fast to the end of 1432Hijrah and just a few day left before we enter to year 1433Hijrah...

Before this I promised to update the entry regarding "Outdoor Photoshoot"
But my dear friend do not gave me yet the picture his captured..
Until then I...I enter to my new phase of relationship =)
I know everyone notice about this if you guys read my previous entry.....
Alhamdullilah everything's goes well....


Just a quick update..


Teaser : Ayu & Hafiez




Tuesday, November 1, 2011

OUTDOOR PHOTOSHOOT -PART 1-

Dear Diary,

Alhamdullilah,
Perkara yang telah dirancang untuk hari ini berjalan dengan baik..
Sejurus terbitnya mentari di ufuk Timur, ayu telah bangun dan mengejutkan Mr.H...
Sebenarnya banyak perkara perlu dilakukan untuk hari ini..
Full of timetable..


1st time kot ayu kena "Makeover" a.k.a Makeup bg cantek muka..hehehe
Teruja melihat muka sendiri sampai tak percaya..
Thanks to my mak andam K.Fadh Adnan..
For you guys information K.Fadh nie seorang Engineer TNB then also anak murid pada make up artis yg popular tue, si Nurul Shukor....
So jgn terkejut la kan klu muke aku pon secantek artis.....perghhh Perasan kan..
For more details korang leh g sini....nie blog K.Fadh yang Gorgeous
Korang inform kat dia yang korang kwn aku, sure dapat discount punyer....hehehe


Lama kot nak makeup rupernyer,
Sakit bontot dok atas kerusi tue, tp dok layang sembang dgn K.Fadh nie smp x perasan masa berlalu hampir sejam...
I choose "Natural" makeover okay..
Then hasilnya sangat memuaskan hati aku.......


Sharp at 11am aku n Mr.H dah sampai kat Taman Botani Putrajaya,
Actually at 1st place nk kat "OLD" building mcm KTM kl or "Palace Of Justice" lama tue...tp keadaan x mengizinkan...so tuk next time maybe...
Mcm ada next time kansss.....so mestilah ada, Harusss.............


Untuk pict photoshoot nie aku tampalkan yang mana tak akan ada pd "professional photographer' kitaorg neh....maksudnya candid blakang tabir guna kamera Mr.H...
hehehe....


Aku pon teruja kot nk tunggu hasil dr our pro : Mr.Elle Fae'diano
So korang kena sabar mcm mana aku sabar k....

Tara....
see the different okay..
Tp percaya lah, that girl is me...jgn ingat Mr.H ada gf lain lak yer....


Bouquet of flower made by me (artificial jer lah sempat)



The moment "Hafiez sit beside Ayu"



Us....

Candid neh~~~Mcm Mr.H romantik kan...padahal x dapekkkk la gini benarnyer...



Dok telek album yang x ada isi....oppsss (Terpecah lubang)heheheh


Nie jer yang ada bt masa nie untuk tatapan korang...
Tue pon ayu cilok dr FB en.Hafiez...hehehe
Nanti ayu upload banyak2 bila dapat pict dr my handsome Photographer~~~

Friday, October 28, 2011

Demam

Dear diary,

Refer to matter above....
I'm not not feeling well since yesterday...
The day before, aku Overtime sampai kul 12malam...
Klu ikutkan hati tak maunyer aku masuk opis, tp mengenangkan tanggungjawab, ku paksakan juga diri ini..
Mana ada orang kerja on the "Public Holiday", tambah2 Deepavali...nak pergi raya kot...EH????
Ini lah bayaran yang aku dapat..
Demam+selesema+batuk...


The worst part is, aku mencik makan ubat................
So, lambatlah baik klu cenggini...

Just because of  commitment....
Just because of that >_<


Wednesday, October 19, 2011

ON THE TIGHT WEEK


Just because the "Exhausted" week + pack + tight Day"




Feel like to cry...
I can't stand for this but need to fight for it..
I will finish all the work that I have started ~~




For some reason I really need....




But some how I do need the vacation, I more need my "Bed time"
Back to normal please..hope for that to be true next week



-Ayu-
Focus to do and settle my work...

So...I have to add up more





Soon.....

~
~
~
~
~
~


Regards,
Ayu Ibrahim

Saturday, October 15, 2011

Lot of Agenda

Dear diary,

Today a lot of work to be settle..
Wakeup as usual early morning, making breakfast (mcm rajin sgt, padahal buat sandwich jer pon)
Sharp 9am, siap menuju kereta untuk ke pejabat..
Saja ayu masuk pejabat lambat, just wanna make sure yang my boss dah sampai dulu, malas okay nk tunggu dia..So ayu tak perlulah buka pintu pejabat...alkisahnyer..hehehe


Sampai pejabat jer, SY dah ada okay..
Kelam kabut duk dekat meja discussion, prepare everything yang mr.Boss nak before his leave for meeting with client...
Klu aku lah kan, sure tak nak meeting on weekend...
Tak ada life kot.....Tapi bos aku cakap, "Client is always right" - Every time they need us, we should come...We are paid for that..
Aku tak nak jadi bos lah, aku nak tido boleh "Lena"...Bak kata senior QS kat office aku, dia tak nak jadi bos sebab nanti tak boleh tidur "Berkeroh a.k.a Berdengkur"
I do agreed with him this time...aku rela tidur doh....


Back to the topic,
Settle jer email apa yang SY suruh, aku pon rushing tuk penuhi janjiku pada Mr.H...
Where are we going??????Jeng..jeng....jeng..
Semalam ayu dah citer nak g Nilai kan, nak settle kan 1 perkara yang sangat penting....For me lah kan, mungkin tak penting bagi korang...kansss...kansss


Ayu sampai Nilai around 2pm...
Memang besar giler Nilai 3 tue, serius tak tipu...Sangat banyak choice....
Dari 1 kedai ke satu kedai ayu n Mr.H redah, cian dia penat ikut ayu shopping
Sebab ayu nie kan cerewet sikit, so pusing2, kuar masuk kedai tue, kedai nie, still tak dapat buat pilihan...
Korang jangan cakap aku jer cerewet okay..
Maklumlah, susah kot nak puaskan kehendak diri sendiri
Bila betul-betul berkenan barulah aku beli..
Korang pon macam tue jugak kan..hehehhe
Tapi sangat best dapat shopping untuk majlis sendiri...
Uols akan rasa benda yang sama nanti...Sangat best, Even poket koyak, tapi korang puas hati >_<


Finally,
I got all of this.............


Tara...........Pas letak 1 tempat baru perasan banyak barang aku shopping


Abaikan kotak baju aku tue ek........mmmmm


After this,
Kena curi2 masa tuk siapkan semua benda nie..
Kena tukar menjadi sesuatu yang menarik.....amin

"Need to take a good rest, sok kena masuk office lagi"

See you guys next free time....


Regards,
ayu ibrahim

Friday, October 14, 2011

PREPARATION

Waktu berdetik, masa berlalu,
Hari menginjak hari.....
Just only a few days left...
Worried and I'm really worried..


Tidak tercapai akal dengan segala persiapan yang masih belum satu apa pun disiapkan..
Ya Ampun...
Masih sempatkah??????Otak ligat berputar, hati kerisauan...


Jom buat cheklist...

Tema : Susah giler nk decide tema tuk majlis, finally.......got it...
We both agreed with TURQUOISE colour...


Baju for the E-day
Alhamdullilah, this stuff already done....
Eventhough aku nie mmg susah sgt nk cari yg berkenan di mata, finally I got it with extra manik2 tambahan...Just love it...
Nak tgk baju nyer????
Nantilah ek...tak lama dah pon....weeee...
The design so simple n suite me better..ahaksss




My dress design look like this one but a bit different at the neck la..
Colour pon lain, maklumlah tema warna turqoise kansss....
First time tgk baju tue dh jatuh hati...so just grab it
Plan mula2 nak tempah, tp memandangkan kesuntukan masa, for this time beli siap jer..
But utk my special big day a.k.a NIKAH sure ayu akan tempah baju punya... A MUST


Next -  MAJLIS / KENDURI
This part I'm leave it to my lovely abah..
Dari khemah sehinggalah ke makanan dan persiapan rumah, abah,emak yang akan uruskan...
Terima kasih Allah kerana memudahkan segalanya..


After that - HANTARAN
Owh great...This is my job...
and I'm not touch this part yet...Not at all guys..
So, theres anyone volunteer to doing this for me?????Raise your hand my lovely friends....
Juat because I'm to busy with my work stuff at office, I never had time to find and buy all the item for hantaran..I'm seriously worried now..
Dalam duk terkejar kerja yang tak pernah habis dekat pejabat tue, ayu curi2 masa tuk tgk gubahan2 hantaran dekat internet tue...
Sumenyer gorgeous n cantek sangat okay...
Wish if I can decorate like that...Wish to use "fresh flower"..
But kat Taiping susah sgt nk dapat imported fresh flower..................
Klu beli dekat KL sure layu bila smp perak...owh damn!!! so change my mind... use artificial one......


Actually dah promise dgn Mr.H tuk settle this part tomorrow, but unfortunately my boss just text a msg to me this evening suh masuk pejabat esok...
Sume plan terpaksa dibatalkan..
Kesian Mr.H..
I try to fixed it tomorrow k...As soon as I finish my job kita ke Nilai yer...


Dear readers
Do pray for me yer...
Doakan ayu sempat siapkan segalanya, doakan moga segala urusan dipermudahkan...Doakan juga moga jodoh kami berpanjangan didunia&diakhirat hendaknya...




Regards,
Ayu Ibrahim >_<

Saturday, October 8, 2011

KESIANNYA KAT AWEK TU!!!



Hari Selasa itu..
Aku attend 1 meeting dekat Bandar Sunway
Actually that is not my first time been there.. dh banyak kali kot..
So aku dah familiar dengan keadaan sekeliling


Meeting start around 2.45pm even dlm "minute of meeting" should start at 2.30pm
2.45pm bagi aku lah sbb normal kan klu QS attend meeting lambat..hehehe
Salah seorangnyer adalah aku..
The last person attend okay on that day..
Malu giler..
Tapi disebabkan muke aku tebal so aku redah jer...
Boss aku dah sampai awal...oppsss
ehem2..ehem....I'm the only flowers (so no worries)


Meeting pada hari tue habis lewat daripada kebiasaan
After finish the meeting,
I got another short discussion with my "Lovely" Bos (lovely ker???)
Dia  belanja minum dekat kedai mamak opposite office..
Mujur dia nak belanja dari tak ada kanss..


After the short discussion and my boss move to attend another "urgent" meeting with client, I'm still sit there and enjoy my meals..
-Aku tak suka membazir nie, apatah lagi makan free-

Dah settle makan aku pon nk gerak pergi kereta dan balik umh la...tired kot "rushing" the hold day...
Terkejar kesana-kesini..Very the EXHAUSTED 


Tetibe,
Tedengar bunyi "gedebuk"..
Apatah yg jatuh...last2 aku nampak sorang awek jatuh tepi kereta dekat U drain dan ada lopak air besar..
Kesian doh tengok dia jatuh..
Tak ada sapa pon nak tolong..
Aku pon dapat tgk jer..


Awek cun tue pon bangun dengan payahnyer
Seluar dikaki dia "terkoyak"
Aku dapat lihat ada darah mengalir..
Dengan tercengkot2 awek tue pon bergerak melintas jalan besar menuju ke kereta dia..
Amat payah sekali..
Tapi ramai hanya mampu melihat...
Kesian Sungguh..


Aku kenal sangat kot dengan awek cun tue...
Nak tahu tak sapa dia, bukan jiran aku, bukan jugak budak opis aku, tapi......
That girls is ME
Yess I am that unlucky girl..
"Dh rasa tak sedap hati nak pergi meeting, tapi pergi jugak"
Last2 beroleh 1 hari MC setelah mengharungi pengalaman cuci luka di klinik yg sangat menyakitkan..
Setelah menerima tamparan komen dr DR yang kata aku "jatuh motor"
Oh, mmg tak lah jatuh motor ok...


Moral of the story :
Klu tak sedap hati, jangan attend meeting  klu tak nak cuti free >_<




Ihsan : diri sendiri

Friday, September 23, 2011

Dating With Mr.Boss




Location : Cyberjaya
Purpose : Site Visit, Site Meeting


Wake up early this morning,
Went to office early also.
Just because I'm too excited (yelah sgt) to going meeting with our Boss (SY)
Seriously, x pernah kot ayu org pertama isi kat book log in/out tu..Time tgh "probation" dulu ada lah pernah sekali dua dtg paling awal....
So nampak sangat kan muke orang terpaksa datang opis awal.



Sampai office around 8am
Naik office then I saw nobody there, then Ayu turun balik bawah g tapau breakfast
I buy sebungkus nasi lemak daun pisang...Hope sangat bos tak sampai lagi dan ayu sempat breakfast.
Owh damn, nak naik balik ke opis I saw my boss walking to "gerai" bawah opis tuk breakfast..
Then ayu pon naik opis cepat2, siapkan apa yang patut dan breakfast cepat2..
Because him so unpredictable, so we must always be prepared
Sharp 8.30am seperti yang Mr.Boss janjikan, dia muncul dekat opis.
Kecut perut aku..
Time2 nak ke site la perut nie nak meragam.
Sakit perut lah, rasa mual lah..sume ada kot.
Time nak attend meeting ngan bos lain x der lak rasa gini....Big Boss nie lain sket ar klu berdepan ngan dia...
Rasa mcm nk terima hukuman pancung jer..



Jam dah 8.40am,
Perut aku memulas gila..
so nak tak nak terpaksa aku g toilet..
Mujur ada akak senior aku nie dh masuk, so aku kirim pesan kat dia klu bos cari kata aku g toilet..
Nasib lah bos, perut x sehat, kang terbuang dlm keta mahal bos lak..so better aku g toilet sebelum tempuh jalan jauh tue..


Selesai urusan alam..
Masuk jer opis bos ckp "Let's Go", I can't wait anymore....(pergh ayat)nie menunjukkan bibit2 mood tak baik dia bakal melanda..



He ask me last week to find the map to the site..
Of course la aku guna google maps cari..
Then dia ckp map tue "useless"
Alkisahnyer, bos aku nie tau jalan nk sampai Cyberjaya tue jer...tue pon takat ikut Highway Mex...
Aku pon boleh klu gitu kan...
Sampai Cyberjaya jer consider aku tau dan wajib tunjuk jalan agar dia tak sesat..
Dan mmg maps tue x boleh pakai pon, punya lah banyak nama jalan kat Cyberjaya tue, tp hampir sume tak ada dlm maps..
Tentulah aku meraban cari..
Terima kasih lah pada BB aku nie, sbb maps dia membantu aku smp ke Jalan Ceria via Jalan Multimedia kat cyberjaya tue..
Itu pon setelah bos aku berhenti kereta dia tepi jalan suh aku cari jalan yang betul..
Walawei, redha jelah aku time nie..Sbb tumpang keta bos..Klu naik keta aku dh lama aku tinggal dia kat tepi jalan tue...hahaha (konon berani, harammmmm dapat buat)



Tue dah satu part,
Selamat sampai akhirnya bila nampak ja hoarding warna biru..
Dah sampai, hujan pulak lebat selebat-lebatnya..
Aku budget x jadi la nak bt site inspection
Last2 bos aku nk bt jugak...



Boss : You wait here, I'm taking the umbrella in the bonet
Aku : Owh, okay (great dia nk turun jugak) Senyum sambil geleng kepala



I told you so kan, dia nie memag unpredictable..
Tgh hujan lebat dia nk turun gak g tgk site
Padahal sorang consultant lain x ada pon dekat situ..
Dia ajak aku turun dengan buka pintu aku,
Touching giler kot boss payungkan wei...hehehe
Yang tak best nyer dia suh aku ganti boot dekat bonet sambil dia pegang payung
Then aku plak kena payungkan dia tuk dia pakai safety boot
Macam orang bodoh jer main2 hujan tengok2 site tue
Dia boleh plak suh aku bukak "key plan" tepi jalan tengah hujan..
Sure manusia2 yang lalu lalang tue pelik..
Tah2 dlm hati dia kata kitaorg gila ke hape..


Boss leh lak ckp aku dah kuyup, 
Part yang macam seorang ayah tak nak bagi anak dia demam..
Dia bg topi ala mengkuang bentuk koboi tue siap letak atas kepala aku suh pakai..
"Hello sir, mmg la kuyup hujan lebat kot"..bos pegang payung pon bayak kat bos..mmg la aku basah..
Boss leh plak arahkan aku tangkap gambar dlm hujan..
Nasib2..
Mujur la awak boss...



Tak habes sampai sini jer,
Then meeting ngan other consultant kat kedai mamak...
Bla...bala..bla...
Balik opis after lunch..
Dari baju aku basah kuyup, sampai kering dibuatnyer...


Pengalaman manis la sangat yer aku dapat..
1 time kuar ngan big boss kena experience mcm nie....
Korang ada...sure tak kan...
Mujur aku x demam..

Kesimpulannyer : be ready when your boss around you!!!!

Thursday, September 22, 2011

Reason PUTUSKAN aku......

Assalammualaikum...
Happy Thursday blues friends....


Dalam diam tak diam kita dh menginjak ke Syawal yang ke-24...
Ikatan yg renggang di eratkan, silaturrahim yg putus kembali terjalin hendaknya..
Tp dalam kesibukan kita melalui kehidupan seharian aku kita kadang2 lupa ada sahabat2 kita yg rapat sedang berduka...
I'm really glad sbb sahabat2 aku nie sudi berkongsi kisah diaorg dgn aku...
What friends are for klu x leh listen pd masalah diaorg kansss...


"Hot topic" diperbualkan "CLASH" issue....
N aku find out, reason diaorg ditinggalkan hampir sama..
Aku tidaklah menyalahkan mana2 pihak, tp sbg pendengar..aku menjadi pendengar yg setia..
Sebagai sahabat, aku hanya mampu mendoakan kebaikan keatas mereka dan kata-kata nasihat sebagai perangsang...


Dari pemerhatian aku, perempuan nie klu bg reason nk "clash" tue sumenyer hampir sama...
Guys pon sama gak tp lg advance kot....
Aku pon perempuan tp x pernah la plak bg alasan putus byk2 nie...sbb bercinta pon nan ado jer..hehehe...(frankly speaking aku pon pernah bg reason gini okay)
Mujur lah org yg aku tinggalkan tue memahami n leh jd kwn semula...Alhamdullilah


Dr aku punya humble point of view...
Most popular "clash" reason :-

Ihsan Mr.Google


1- Tak ada persefahaman dah - Nie reason yg majoriti akan ckp sbg ayat kiasan untuk memulakan ayat sebelum ungkapan "putus" diutarakan pd pasangan. Normal, sbb perempuan nie bukanlah jenis yg straight to the point. But sakit jugak la ayat nie klu dapat. So, kiasan nie mcm kira ayat bunga2 utk tak menampakkkan dia desperate nk clash ngan kekasih/buah hati dia la. Bagi aku, klu dh mula ckp tak ada persefahaman, bla..bla...for sure lelaki leh tangkap maksud sebenarkan, melainkan kekasih dia tue lam.pi~~
Secara fitrahnya, setiap insan tue dilahirkan berpasangan. Saling melengkapi dan tidak sepatutnyalah kan kalau ko bercinta ngan dia bagai nak rak, alih2 after a few years ko ckp tak ada p'sefahaman. All the way bertahun tue boleh pulak give n take kan. "Klu sorang jer give, yg sorang lagi take jer" mana nk dpt p'sefahaman tue???
Untuk lelaki2 setia yg pernah dikecewakan, x per...jgn pernah mengalah n korang should read Mr.Khairul punya entry nie. Kenapa korang perlu bercinta n terus bertahan pd org yg tak cinta pd korang dah kan...Just walk away n find someone better~~



2. Focus study la awak- Kesian pd kawan aku yg experience alasan nie dr ex-gf dia kasi.. Nie reason yg langsung tak boleh blah..Time ko nk accept dia dulu bagai nak rak, sume nyer boleh. Padahal time tue study gak, beginning of ur campus life lak tue. Unacceptable betol bila tahun last, siap last paper final lak tue. Ko nak focus kejadahnyer kan dah final semester pon, klu "Cinta Monyet" tue time sekolah aku boleh la gak terima. Klu dah masuk usia p'tengahan 20-an, patutnya perlu kearah pemikiran yg matang dan bercinta bukanlah untuk main-main lg at this stage of age....Padahal dah jumpa BF bru....



3- Kurang perhatian - Sometimes perempuan nie nak "over" attention from partner dia. Especially time "hari2" tertentu dlm sesuatu bulan (korang paham2 ler yer). Lelaki nie klu jenis ego tue, haram nk paham. Nie lah sebab korang kena reject. Dah tue klu yg jenis "workerholic" lak, nk spend time dating ngan awek pon susah. So, bila dh kena tinggal bru la nk promise ayat manis2.....Tak dapek la nk bantu klu dh 2,3 kali bg muka x berubah gak.



4- Parents - Kes berat klu sesuatu relationship tue dh libatkan family kedua belah pihak. Banyak hati nk kena jaga. Tambah nk jaga hati ko sendiri lg kan. Klu mak bapak x suka, x bleh ckp apa la kan. Better ko blah jer then find someone else yg parents ko suka. Sebab abah aku slalu ckp redha ibu bapa penting untuk dpt keredhaan Allah. And I'm really closed with my abah. Yang penting tanyalah org yg lebih tua, kadang2 pandangan mereka ada benarnya.



5- Tak Cukup Kaya - Jangan tak percaya yer, mmg ada jenis org yang mata duitan nie. Pas dia kikis ko abes2 dia blah, ckp ko x sesuai ngan dia. Klu dpt pasangan mcm nie mmg nasib korang sgtlah tidak bernasib baik. Jika korang dh perasan pasangan korang camnie, cepat2 lah jauhkan diri. Klu tak merana korang kemudian hari...Korang jgn percaya sgt klu jumpa org jenis nie, dia kata korang x sesuai dgn dia padahal dia dh jumpa org lebih kaya dr korang okay...X yah nk touching lebih2 klu dh kena tinggal, cri jer pasangan yg lebih baik dr dia...



Aku nie sangat2 kesian dengan kawan2 aku yang diputuskan tanpa sebab dan sebab yang x munasabah nie.
Klu agak2 nk ceraikan boyfriend or girlfriend korang tue bagi la alasan yang boleh diterima akal then jangan la plak melarikan diri. Tolonglah explain "face to face", time ko nak ko kejar, time ko tak nak janganlah buang mcm tue aja.
One fine day, klu benda2 gini jadi kat korang baru lah korang rasa apa korang buat pada ex korang dulu.
"Whats goes around comes around" - betul ke????




p/s : Nie just my point of view..x menyentuh orang2 yang berkaitan yer
Peace no War (>_<)

Monday, September 19, 2011

She's Already Married

Assalammualaikum....
Hye there everyone >_<


I just want to story about "HER" today...
Yes her that I call Friend..
She's got married in early this month
I am really happy for her..
Sweet of you dear...


Kau tau kan, aku sanggup ambik EL tuk attend nikah ko..
Mesti ko terharu kan...ahakss (nk jugak mention)
Touching giler time nk balik tue, nape ko nangis????
Actually, aku nk nangis gak...tp cover cepat2 angkat beg tuk balik...
Semalam dpt tidur bilik pengantin ko, sgt best..hahahha..
Even x cukup tidur, x cukup rest kita berdua tp aku nk ckp yg ko tetap berseri dihari perkahwinan ko..


Don't ask me why I'm writing about her, someone else wife but my friend yet become a mother...
I do remember when the time I had a tough time..
She stay beside me and lend her shoulder for me to cry,
Listen to my problem, do advice me so many things, remind me of what is wrong n what is right...
Yesss, I do remember everything..
Not even a single thing I forgot..I guess so..


Thanks dear,
Because invite me to your happy day,
The day you're married,
The day you're belong to someone else call "husband"
I'm really glad to stay beside U on your "Nikah" day


I would like to say it again..
"You are so beautiful"
Become a good wife n solehah one...
Doaku moga hubungan kalian berkekalan didunia&diakhirat...Amin


Dear Ida :

  • After this, sure x dpt jumpa ko dah...sbb Bak bw ko pindah kedah...sob..sob :(
  • After this, mesti x dpt nk hang out sesama kan...
  • After this, mesti ko dh jrg contack aku kan...
  • Whatever it is.....Be good n life good ok...



Allah :
  • Padamu Ya Allah, kau peliharalah persahabatan kami ini...redhailah ikatan perkahwinanNya....



"TAHNIAH SYAHIDAH & BAKRI"


Thursday, August 18, 2011

"MANA MAK"

Cek inbox mail tis morning:
Received 1 email from my friends title " MANA MAK"
I just ignored the mail...(how could you ayu)
Until I saw the same title, notes post at my home page "facebook" while searching....
Then I read it....yess it's totally awesome...can make me cry..

Thanks to Nana, for sending me the email (even I am not read it at the beginning)
Thanks also to Milo Ais coz she wrote the notes so I realize to read it~~~

Here I paste the story/articles tuk renungan bersama................

I DO LOVE MY MOM...



Untuk tatapan dan renungan semua anak-anak dan mak-mak….semuga ianya tidak berlaku kepada kita ya……….. 
  
"Mana Mak?' 


Jam 6.30 petang. 
Mak  berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama. 

Ayah baru balik dari sawah. 

Ayah tanya Mak, “Along mana?’ 

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.” 

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?” 

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.” 

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?” 

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?” 

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?” 

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.” 

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika. 

Dua puluh tahun kemudian 

Jam 6.30 petang 

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari. 

Ayah tanya Along, “Mana Mak?” 

Along sedang membelek-belek baju barunya.  Along jawab, “Tak tahu.” 

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?” 

Angah  menonton tv.  Angah jawab, “Mana Angah tahu.” 

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?” 

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh  yang  asyik membaca majalah. 

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?" 

Ateh  menjawab, “Entah.” 

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah. 

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?” 

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu. 

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu. 

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak. 
Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?" 

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!” 

Tersentap hati Ayah mendengar  kata-kata Adik. 

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu. 

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah.  Mak  resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak  mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika. 

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?" 

Semakin anak-anak  Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak . 
Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan  memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan  bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.  

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak  lakukannya.


Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini. 

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi. 

Mak letakkan  bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus  kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda  faham. 


Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak  sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."


Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur.  Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan. 

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira  dan  berlari mendakapnya seperti dulu. 

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan  setiap malam. 

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak  masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak. 
Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak  berangkat." 


Mak  minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan  balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta.  Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.


Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak  ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun.  Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa  menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang  merasa anak-anak   mengangkat kita kat bahu mereka.” 
Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak. 

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan. 

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak. 

Beberapa tahun kemudian 

Mak Uda tanya  Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”. 

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.” 

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit. 


Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi. 


Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak.  Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa  Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu. 

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat. 


Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak. 
Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak.. 
Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai. 

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah, 
"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?".  Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya. 

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini  tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "


Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."


"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh.. 

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"    


Ayah  tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?"  masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia. 

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa perasaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnyaSolat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?


Author : Anonymous 

Saturday, August 13, 2011

PERUT SEMUT BERWARNA-WARNI


Eh!! korang x percaya ke klu ayu cakap yg perut semut nie boleh nampak apa yg dia makan??
Serius x tipu nih...
Tgk pict kat bwh2 nie ek..
I do love the colours~~~

Credit to mr.Google sbb pict nie..
Just wanna share with u guys..
Enjoy...


SubahanAllah......
Hebat kan ciptaan Allah yg satu nie...
Andai lah perut manusia pon mcm nie, mmg dpt kenalpasti umat islam yg x berpuasa tue kan...


Dan lagi....Semut2 ini tidak kisah berkongsi


Sangat suke tgk warna2..
Ceria jer rasa hidup nie :)


p/s : do visit Media Malaya byk story2 best~~~~hehehe
sharing is caring..xoxo

Wah!!Statement


"Akak tengok awak dh gemuk la ayu"
Orang klu bulan puasa makin susut, ko akak tgk makin tembam...


Wah statement kansss...
Very the straight to the point..
Tersentuh hati doh....
Aku pon x tau nk jawab apa diatas statement tersebut..Senang ckp "mana ada akak, dr dulu memang mcm nie apa, akak kot jarang jumpa ayu sbb tue nampak ayu makin gemukss"

Padahal memang berat badan dh naik tp diri sendiri x boleh nk admit..
Seriously, mana ada org yg suka bila dikata diri dia gemuk kan
Apatah lg nk admit..
Tp disebabkan aku nie sedar diri so aku rasa mmg aku patut ckp aku gemuk, x lawa, pendek...Tapi aku bersyukur sbb aku dilahirkan cukup sifat apa..
Gemuk boleh kurus
x cantek kat mata manusia aku x kesah, tp biar cantek dimata Allah...
Dan cantek dimata org yg sayangkan kita..
"Perlu think positif" yer kengkawan...

Eventhough,
Ko rasa ko kurang sesuatu tp ko mesti yakin yg korang lebih sesuatu dr org lain...

Thank to my dear En.H sbb sy bahagia "couple" ngan awk...
Dulu saya kurus kan...tp pas kwn ngan awak sy jd gemuk...
Tp awak lebih suka sy sekarang kan.....??Berisi dan comel (wekkk nk muntah sbb perasan)
"Baik awk ckp suka"...
Sbb awk yg suka ajak saya makan byk2!!!!!


Saya x kesah, so perlu ke awak kesah tentang berat badan saya??
Tidak kan.....so jgn byk bunyi yer~~~~maseh


so,Chill >_<
  

Friday, August 12, 2011

IFTAR (DDQ/SBQ) 2011


Assalammualaikum...

Majlis berbuka puasa/iftar ex-DDQ utmkl berlangsung semalam....
Pada tanggal 11 Ogos bersamaan 11 ramadhan 1432H
Alhamdullilah, seramai 21org telah menghadirkan diri pd majlis yg diarrange oleh en.Haffizan n misz.Alvina..
Bukan sume ex-DDQ Utmkl yer...SBQ Skudai pon ada join, antaranya Sisip,Nik n Dj, Fendi...
Syg sekali Atiqah x dpt bersama2....
Anyway majlis tetap diteruskan...


Meskipun ramai yg tidak dapat menghadirkan diri disebabkan ketidakizinan keadaan....Korang masih diingatan kitaorg...
Hopefully 1 fine ramadhan day kita semua boleh berkumpul semula..Insyaallah


Here I paste a few of picture that I'm taken yesterday...
Mujur ada kamera opis, sbb x expect pon arinie ada berbuka puasa...
Thanks to mr.boss sbb provide camera tuk office..hehehe


HR STEAK HOUSE....
Seriously, ramai giler manusia berbuka kat sini..full house trus :)


Mestilah kena tampal pict tuan punya blog kan..
Klu x, tidak sah majlis.....


Tgh duk bincang pasal makan, bakal puan Ida hulurkan kad undangan majlis perkahwinan beliau...
Purple pink tue....I suke giler...


Cik.Ayuni vs Cik.Ayu
Antara org yg awal hadirkan diri...as usual :)


Cik.Ida n Cik.Sarah


-Us again-


Ayuni nie nak gak pict dia sorang......
ha hambek aku letak sini...hikhik


Sume kusyuk berbuka.....
Sowie guys, cahaya "flash" nie x mampu cover smp hujung table...


Sebelum bersurai...
Muke sume kekenyangan..
Yg penting dpt berjumpa kan korang~~

Klu perasan, balang cookies yg sarah pegang tue hasil air tangan ina..
Klu korang nk beli cookies yg sedap tue, sila call ina utk tempahan k...



Dahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..................



Yang Hadir :
1- Ayu
2- Alvina
3- Ayuni
4- Hafizzan
5- SyahIda
6- Sarah
7- Jak
8- Sisip
9- Nik
10- Lan
11- Dj
12- Zarina
13- Zul
14- Amir
15- Fendi
16- Om
17- Akmal
18- Haffizan
19- Fauwaz

Credit thanks : Pn.Zubaidah n En.Salleh :)